Ansamblul architectural de la Brebu se constituie ca fiind unul dintre cele mai importante monumente realizate de domnitorul Matei Basarab între anii 1640-1650, conceput ca mânăstire, loc de repaus dar şi ca fortificaţie, a fost definitivat de domnitorul Constantin Brâncoveanu. Este constituit din casa domnească, biserica, turnul clopotniţă de la intrare şi zidurile de incintă.
Casa domnească de mari dimensiuni (40×16 m) are o forma dreptunghiulară, fiind una din cele mai importante clădiri laice din Ţara Românească.
Biserica, (30X10m) are un plan triconic, cu o turlă pe naos şi alte două mai mici pe pronaos.
Turnul clopotniţă de la intrare are o înălţime de 27 de metri ( cu parter şi două etaje) şi este prevăzut cu metereze de tragere.
Zidul de incintă înalt de 5-6 metri, construit din piatră de râu şi cărămidă arsă, are de asemenea metereze de tragere şi poduri de strajă.
Chiliile și clădirile anexe erau situate pe latura de vest a incintei, astăzi fiind dispărute în întregime.
Casa domnească adăposteşte astăzi un muzeu de istorie şi artă medievală unde sunt expuse cărţi vechi româneşti, icoane vechi, veşminte, costume boiereşti din catifea cu fir de aur şi argint, podoabe şi bijuterii de epocă.
Mai multe fotografii gasiti aici.
Mai multe fotografii gasiti aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu