sâmbătă, 30 martie 2013

Salina Turda


        Salina Turda, considerată una dintre cele mai importante saline din Transilvania până prin jurul anului 1840 cand rămane în umbra celei de la Ocna Mureş, este situată în Turda (jud. Cluj), în zona Durgău-Valea Sărată. Intrarea în salină se face acum prin noua, moderna dar şi spectaculoasa intrare din Durgău, Aleea Durgău nr 7 (DJ 161B), ieşirea făcându-se prin acelaşi loc, sau urmand cca un km. galeria Franz Josef cu ieşire în str. Salinelor 54 A. Intrarea în salină prin galeria Franz Josef se făcea până în anul 2010 când s-a deschis noua intrare, după doi ani de reamenajări şi cu ajutor financiar din partea Uniunii Europene.

Noua intrare


        Extragerea sării din salina Turda este posibil să se fi desfăşurat şi în perioada daco-romană, dar cu siguranţă ea a avut loc începand cu sec. XI (în timpul ocupaţiei maghiare) şi până în anul 1932 când exploararea a fost închisă, nemaifiind rentabilă. Până în anul 1992 când a fost redată circuitului turistic, Salina Turda a slujit ca adăpost în timpul celui de-al doilea război mondial şi ulterior ca depozit de brânzeturi.
Mina Rudolf  (Nivelul  -1)
este ultimul loc în care sarea a fost exploatată la Turda

Amfiteatrul
        După deschiderea în scop turistic, în Salina Turda se pot vizita tot timpul anului fostele mine Rudolf, Tereza şi Iosif, utilaje medievale cum ar fi crivacul şi moara de sare. De asemenea salina dispune de săli de tratament şi mai multe posibilităţi de agrement cum ar fi: amfiteatrul, teren de sport, teren de minigolf, pistă bowling, mese de tenis, mese de billiard, loc de joacă pentru copii, roata mare cu şase gondole din care se poate admira salina de la înălţime.

Liftul care coboara in Mina Rudolf (nivelul  -1)

Mina Terezia (Nivelul  -2)
Este o mină de formă conică cu o adâncime de aproximativ 100 m.

Lacul din Mina Terezia
Are între 0,8 şi 8 metri şi ocupă aproape toată baza minei. În anul 1880 a fost oprită extragerea sării din această mină.

Pontonul cu barci din mijlocul lacului



Lacul de la nivelul  -2 (Mina Terezia)

Podul de lemn care duce spre ponton

Podul de lemn care duce spre ponton


                                                       Sala Crivacului
(Crivacul, încă funcţional, ridica pe verticală sarea la suprafaţă, cu ajutorul cailor)

Mina Iosif (Sala Ecourilor)
Mina Iosif (o cameră de mină conică cu adancimea de 87 m) se vede din balcoanele săpate în sare, situate la nivelul galeriei de transport (Franz Josef).

Galeria Franz Josef  (Galeria de Transport)

Este o galerie orizontala cu o lungime de aproape 1000 m. A fost săpată intre anii 1853-1871 pentru a uşura transportul sării la suprafaţă.























Niciun comentariu: