marți, 10 aprilie 2012

Cimitirul Vesel de la Sapanta

        Situat în localitatea Sapânţa din Maramureş, cimitirul vesel este inedit şi totodată faimos pentru crucile sale viu colorate, dar mai ales pentru imaginile şi versurile de multe ori umoristice care înfăţişează viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate.
         



          Ineditul acestui cimitir este dat de faptul că moartea este redată de multe ori umoristic în contradicţie cu majoritatea culturilor popoarelor care consideră  moartea un eveniment mult mai solemn. Legendele spun că atitudinea veselă în faţa morţii este un obicei al dacilor care credeau în viaţa veşnică, iar moartea pentru ei era doar o trecere spre o altă lume. Ei nu vedeau moartea ca pe un sfârşit tragic ci ca pe o şansă de a întâlni zeul suprem Zamolxe.
          În 1935 Stan Ioan Pătraş (sculptor, pictor şi poet) a realizat primul epitaf, iar din 1960 a creat peste 800 de astfel de cruci scluptate în lemn de stejar, multe dintre ele fiind pictate pe ambele părţi. Pe o parte este plasată o descriere a vieţii celui îngropat, iar pe celălaltă o descriere a motivului morţii. După moartea acestuia din anul 1977, opera sa a fost continuată de ucenicul său Dumitru Pop Tincu.
          Astfel, acest cimitir unic, a rămas cunoscut ca fiind CIMITIRUL VESEL devenind un muzeu în aer liber şi o atracţie turistică.


















 












































































Niciun comentariu: